Wat is het risico voor uw gezondheid?

Volgens de cijfers van het Kankerregister, stelt men elk jaar in België meer dan 8000 nieuwe gevallen van longkanker vast. Longkanker is een van de vier meest voorkomende vormen van kanker in België, samen met prostaat-, borst- en dikkedarmkanker. In 2016 stierven 6295 mensen aan longkanker in België..

Radon is, na roken, de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land. Ongeveer 7% van de gevallen van longkanker zouden verband houden met een blootstelling aan radon. Het risico is nog groter voor rokers, omdat de schadelijke gevolgen van tabak en radon elkaar versterken. Radon is dan ook de gevaarlijkste kankerverwekkende stof in woningen. In België is radon verantwoordelijk voor ongeveer 40% van alle bestralingsgevallen onder de bevolking.

Ongeveer 7% van de gevallen van longkanker zouden verband houden met een blootstelling aan radon.

Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in de bodem en in gesteenten. Het gas is geur-, kleur- en smaakloos en kan vanuit de bodem in gebouwen binnendringen via barsten in de vloer of plaatsen waar leidingen het huis binnenkomen. Wanneer radon wordt ingeademd, kan het de longen bereiken en het weefsel beschadigen. 

Radon dringt de longen binnen met de lucht die we inademen. Eens in de longen bestraalt radon en zijn vervalproducten het longweefsel, waardoor dit kan worden beschadigd en er kanker kan ontstaan.

Het risico om longkanker te ontwikkelen hangt af van twee factoren : de radonconcentratie in huis en de tijd dieu in het huis wordt doorgebracht.

Hoe hoger de radonconcentratie en hoe meer tijd u binnenshuis doorbrengt, hoe hoger het kankerrisico.

Vooral rokers lopen het grootste risico wanneer zij aan radon worden blootgesteld, omdat de schadelijke gevolgen van tabak en radon elkaar versterken. Rokers die in een huis wonen met een hoge concentratie aan radon, lopen een bijzonder groot risico om longkanker te krijgen.

AFBEELDING : Radon komt de longen binnen en bestraalt u.

Laatst aangepast op: 25/09/2020