Radon in België

Door de samenstelling van de ondergrond is de radonconcentratie in het zuiden van het land hoger dan in het noorden. Met behulp van geologische studies en meetcampagnes zijn de gebieden die het meest aan radon worden blootgesteld in kaart gebracht.  Sommige gemeenten in de provincies Waals-Brabant, Luik en Luxemburg worden beschouwd als risicogebieden5 tot 10% van de huizen ligt boven het referentieniveau van 300 Bq/m³.


Bron ©FANC

Interactieve kaart : wat is het gemiddelde radonniveau in uw gemeente?

De rotsen in de Ardennen bevatten doorgaans meer uranium. Bovendien zijn de gesteenten in de Ardennen ook vaker gebarsten, waardoor radon gemakkelijker in de atmosfeer terecht kan komen.

In het noorden van het land bestaat de ondergrond vooral uit lagen klei en zand, hetgeen het gas beter vasthoudt.

In de Ardennen komt dus gewoon meer radon vrij, waardoor het ook gemakkelijker in gebouwen kan terechtkomen. Mensen die in het zuiden van België wonen, hebben dus een groter risico op radon in hun woning.

De radonconcentratie in de lucht wordt gemeten in Becquerel per kubieke meter (Bq/m³). In België bedraagt de gemiddelde radonconcentratie in woningen 46 Bq/m³. De radonconcentratie kan echter sterk verschillen van de ene streek tot de andere en zelfs tussen gebouwen onderling.

 

Laatst aangepast op: 28/09/2023