Incidenten (industriële radiografie)

Internationale incidenten

  • Incident 10/04/2024: blokkering van een radioactieve Ir-192 bron op een werf. De Franse nucleaire autoriteit nam maatregelen om de blootstelling aan ioniserende straling te beperken en inspecteerde de situatie ter plaatse. Na het opstellen van een veiligheidsperimeter werd een interventie, met goedkeuring van het ASN, uitgevoerd om de bron veilig te stellen. Aangezien er geen blootstelling aan straling boven de reglementaire limieten plaatsvond, werd het incident geclassificeerd als niveau 0 op de INES-schaal.

  • Incident 18/10/2023: gestolen toestel voor industriële radiografie

  • Incident 26/09/2023: een industrieel radioloog in opleiding kreeg een stralingsdosis door een onjuiste aansluiting van de bron tijdens werkzaamheden zonder toezicht. Bovendien droeg hij geen dosimeter. Het incident leidde tot de schorsing van de radiologen en een verhoogde frequentie van veiligheidsaudits binnen het bedrijf.

  • Incident 24/09/2023: na het uitvoeren van industriële radiografie besefte een medewerker mogelijk een X-stralentoestel te hebben laten aanstaan. De dosimeter gaf 71,5 mSv voor september aan. Expertinspectie bevestigde dat een menselijke fout mogelijk aan de oorzaak lag. Onderzoek is aan de gang.

Nationale incidenten

 

Laatst aangepast op: 28/05/2024