Gerechtelijk onderzoek naar vervalste kwaliteitscertificaten in Frankrijk: het FANC onderzoekt de mogelijke impact op België

Op 18 april 2016 publiceerde de Franse nucleaire veiligheidsautoriteit ASN een bericht op zijn website waarin het melding maakte van een gerechtelijk onderzoek naar een kleine Franse firma die componenten levert aan de fabrikanten van industriële uitrustingen voor o.a. de nucleaire sector. Deze firma zou, wanneer een component niet voldeed aan de vereiste specificaties, het kwaliteitscertificaat van het erkende controleorganisme vervalst hebben. Tijdens een bilaterale vergadering midden mei heeft ASN het FANC laten weten dat de geaffecteerde componenten mogelijk ook zijn terechtgekomen bij producenten die uitrustingen leveren voor de Belgische kerncentrales.

Daarop heeft het FANC Electrabel opgedragen om na te gaan of de Belgische kerncentrales mogelijk componenten bevatten die afkomstig zijn van dit bedrijf. Intussen heeft Electrabel het FANC geïnformeerd dat het betrokken bedrijf niet tot zijn rechtstreekse leveranciers behoort en dat het contact opgenomen heeft met al zijn onderaannemers om te controleren of zij ooit beroep gedaan hebben op de Franse producent. Momenteel heeft één leverancier aangegeven dat hij componenten geleverd heeft aan Electrabel die afkomstig zijn van het betrokken bedrijf. De kwaliteitscontroledienst van Electrabel onderzoekt nu deze componenten om na te gaan of ze voldoen aan de kwaliteitsnormen. Mogelijk zullen bij het vervolg van het onderzoek nog verdere componenten geïdentificeerd worden als zijnde afkomstig van de Franse producent.

Het FANC volgt het onderzoek op en zal op gezette tijden communiceren over de verdere resultaten.