Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor, tijdens, na : beschermingsreflexen

Als er ondanks alle veiligheids- en beveiligingsmaatregelen toch iets misloopt in een nucleaire site, treden er verschillende procedures en noodplannen in werking. Deze moeten ervoor zorgen dat de gevolgen van het ongeval beperkt blijven. Maar ook de burger kan zichzelf, zijn gezin en anderen beschermen door de juiste beschermingsreflexen te kennen en toe te passen.

Voor

  • Schrijf je in op BE-Alert (www.be-alert.be). Zo kan je bij een noodsituatie meteen verwittigd worden.
  • Maak een noodplan op voor je familie via de website: www.mijnnoodplan.be
  • Goed geïnformeerde burgers zijn beter in staat om gepast gedrag te stellen. Informeer je over de nucleaire risico’s op de website www.nucleairrisico.be.
  • Als je behoort tot de kwetsbare doelgroepen (of er verantwoordelijkheid voor draagt) of woont binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire site (10 km voor IRE) en je hebt geen jodiumtabletten in huis, haal er dan bij jouw apotheker.

Tijdens

1. Ga naar binnen en blijf binnen

Schuilen is de beste manier om je te beschermen. Ga binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.

2. Sluit ramen, deuren en zet ventilatiesystemen uit

Neem bij voorkeur plaats in een centrale ruimte, op het gelijkvloers (indien het gaat om een eengezinswoning). Muren en plafonds bieden een betere bescherming dan ramen.

3. Luister naar de aanbevelingen van de overheid

Informeer je over de juiste maatregelen via radio, TV, de officiële websites en sociale media

Na

Een nucleair ongeval kan een impact hebben op bijvoorbeeld voedsel of drinkwater. Volg de instructies van de overheid.

Meer weten :