Toegang tot radioactieve materialen: ik ben een veiligheidsofficier of beheerder voor veilighiedsadviezen die veiligheidsadviezen aanvraagt

Bent u een nieuwe aanvrager?

Ten eerste dient u de bedrijfsfiche in te vullen, zodat wij u kunnen opnemen in ons systeem. Gelieve dit document door te sturen naar screening@fanc.fgov.be.

Om een aanvraag op te starten bij het FANC dient u de correcte rol te hebben op het CSAM platform. Het gaat om de rol ‘FANC Beveiligingsscreenings’. . Eens u de bedrijfsfiche hebt opgestuurd moet u zich de correcte rol toekennen. Meer informatie over de toekenning van de juiste rol vindt u op onze pagina met 'Veelgestelde vragen'

Een aanvraag bij het FANC: 

U hebt keuze uit de volgende 2 opties: 

Wij willen u informeren dat er op woensdag 18 juni 2025 een onderhoud gepland is van het aanvraagplatform.
Hierdoor zal het aanvraagplatform tijdelijk niet beschikbaar zijn tijdens het onderhoudsvenster.
Het onderhoud is gepland tussen 08:00 en 12:00 uur (CET).
U zult dus geen aanvragen kunnen indienen tussen 08:00 en 12:00 uur (CET).

 

Bij toegang tot radioactieve materialen – artikel 39 van het KB 17/03/20243 betreffende de beveiliging van de radioactieve stoffen en van bepaalde nucleaire materialen

Dit veiligheidsadvies verstrijkt op de vastgestelde einddatum of na maximum 5 jaar. Dit veiligheidsadvies is vernieuwbaar en is geldig bij alle exploitanten die onder deze zelfde wetgeving vallen. 

Een aanvraag kan opgestart worden binnen het CSAM platform via de link:
https://digital.belgium.be/iaf/hil/fanc-afcn/securityFileRequest/ 

U dient hiervoor de correcte rol te hebben, voor meer informatie over deze rollen binnen het CSAM platform, zie het onderdeel ‘Veelgestelde vragen’.

Bij toegang tot radioactief afval – artikel 23 van het KB 17/03/2024 betreffende de beveiliging van inrichtingen voor de bovengrondse berging voor radioactief afval

Dit veiligheidsadvies verstrijkt op de vastgestelde einddatum of na maximum 5 jaar. Dit veiligheidsadvies is vernieuwbaar en is geldig bij alle exploitanten die onder deze zelfde wetgeving vallen. . 

Een aanvraag kan opgestart worden binnen het CSAM platform via de link:
https://digital.belgium.be/iaf/hil/fanc-afcn/securityFileRequest/ 

U dient hiervoor de correcte rol te hebben, voor meer informatie over deze rollen binnen het CSAM platform, zie het onderdeel ‘Veelgestelde vragen’.

Intrekking van toestemming voor een veiligheidsverificatie voor het bekomen van een (positief) veiligheidsadvies

Bij het ondertekenen van het aanvraagformulier voor het verkrijgen van een veiligheidsadvies, gaat de betrokken persoon akkoord met een veiligheidsverificatie. Dit akkoord is voor de initiële veiligheidsverificatie (screening) en dus het verkrijgen van een positief of negatief veiligheidsadvies, maar ook voor mogelijke revaluaties tijdens de geldigheid van een positief veiligheidsadvies. Dit houdt in dat de toestemming gegeven is voor langere tijd en op basis van nieuwe informatie over de betrokkene er een nieuw veiligheidsadvies kan worden uitgereikt. 

De betrokkene kan ten allen tijde zijn/haar toestemming voor deze veiligheidsverificatie (screening) intrekken, door dit formulier ingevuld aan de veiligheidsofficier te bezorgen van het bedrijf (art. 31, §5 van de wet van 11/12/1998 betreffende de classificatie, de veiligheidsmachtigingen, de veiligheidsadviezen en de publiek gereguleerde dienst). De Veiligheidsofficier dient deze aanvraag in bij het FANC via het email adres screening@fanc.fgov.be

Deze intrekking van de toestemming leidt direct tot het vervallen van het positief veiligheidsadvies. Dit houdt dus in dat er geen positief veiligheidsadvies meer is en de toegang geweigerd zal worden binnen de nucleaire sector. Binnen de radiologische sector zal in sommige gevallen toegang wel nog mogelijk zijn, mits bijkomende maatregelen. 

De bevestiging van het vervallen van het veiligheidsadvies, wordt doorgegeven aan de veiligheidsofficier die het verzoek indiende. Deze zal op zijn/haar beurt de betrokkene moeten inlichten.

Voor meer informatie over deze wetgeving, gelieve het onderdeel van onze website rond de beveiliging van radioactieve materialen te consulteren. 

De gegevens die worden verzameld voor deze aanvragen, worden behandeld overeenkomstig de wettelijke bepalingen die erop van toepassing zijn (wet van 11/12/1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen en K.B. 17/10/2011 betreffende de veiligheidsattesten voor de nucleaire sector en tot regeling van de toegang tot de veiligheidszones, het kernmateriaal of tot de nucleaire documenten in bepaalde bijzondere omstandigheden).  Het doel van deze procedure is om een verificatie op de persoon uit te voeren, vooraleer de persoon toegang kan krijgen tot specifieke zones binnen de nucleaire sector, zoals in de wet bepaald. Voor deze verificatie worden, of gegevens opgevraagd bij de persoon zelf, of gegevens verzameld bij enkele partijen (Veiligheidsadvies, gegevens worden verzameld bij: Federale Politie, inlichtingendiensten, Strafregister en rijksregister). Deze gegevens worden enkel op het FANC verwerkt en kunnen eventueel doorgegeven worden aan het beroepsorgaan inzake veiligheidsmachtigingen en veiligheidsadviezen, wanneer de persoon zelf in beroep gaat tegen de beslissing van het FANC. De gegevens worden vernietigd na vijf jaar te rekenen vanaf de laatste beslissing ten aanzien van de betrokken persoon. Voor verdere vragen over het behandelen van persoonsgegevens kan u terecht bij de Data Protection Officer.

 

 

Laatst aangepast op: