Medische blootstellingen van zwangere patiëntes

“Spreek voor je baby en praat met je dokter over de risico’s van een bestraling tijdens de zwangerschap.” Met die boodschap overtuigen we vrouwen om hun dokter altijd te informeren over een (mogelijke) zwangerschap. Samen met u! Want u speelt natuurlijke een belangrijke rol in de beperking van het risico op een bestraling van ongeboren baby’s.

Het risico op schadelijke gevolgen voor een ongeboren kind is echter hoger dan voor een volwassene, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om elke vorm van straling tijdens de zwangerschap te vermijden of, indien een onderzoek medisch noodzakelijk is, de hoeveelheid straling tot een minimum te beperken. Aarzel daarom niet om expliciet te vragen of de patiënt zwanger is, of kan zijn, en om toekomstige moeders te informeren. Artsen en het medisch personeel kunnen meer informatie omtrent medische blootstellingen van zwangere patiëntes terugvinden die hierbij kan helpen.

Om patiënten te sensibiliseren en informeren heeft het FANC een campagne uitgewerkt. De brochures en affiche uit deze campagne kan u uiteraard gebruiken bij het informeren van uw patiënte. Bovendien kan u ook gratis een filmpje (link toevoegen) downloaden dat u kan gebruiken in uw wachtzaal. Door de verspreiding van het filmpje en de verdeling van de flyers, helpt u om een blootstelling tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te vermijden. Op de website van het FANC staat er bovendien informatie bestemd voor het publiek: blootstelling aan ioniserende straling tijdens de zwangerschap : wat zijn de risico's ? wat kan ik doen ?

Meer weten:

Publicaties

 

Laatst aangepast op: 02/05/2023