“Lage rugpijn? Eerst meer bewegen, dan pas foto’s overwegen.”

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe campagne over het gebruik van medische beeldvorming. Ditmaal richt de campagne zich tot mensen die last hebben van lage rugpijn. Röntgenfoto’s en CT-scans maken gebruik van ioniserende straling en houden dus een gezondheidsrisico in voor de patiënt. Daarom raden de FOD Volksgezondheid en het FANC aan om enkel voor een scan te kiezen als het echt niet anders kan. De slogan van de campagne luidt dan ook: “Eerst meer bewegen, dan pas foto’s overwegen!”

Lage rugpijn is heel vervelend, maar verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen of weken. In de meeste gevallen is een radiologisch onderzoek niet aangewezen en is het plaatje voor de arts ook duidelijk zonder medische beeldvorming. In de uitzonderlijke gevallen waarbij er toch een radiologisch onderzoek nodig is, zal dat onderzoek kaderen in een breder plan van aanpak. 

Het beste middel tegen rugpijn is blijven bewegen. Helaas stoppen veel mensen met lage rugpijn elke fysieke activiteit. Ze zijn bang dat een verkeerde beweging hun toestand nog zal verslechteren. Maar die vrees is niet nodig. Wie last heeft van lage rugpijn kan het best zijn dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten.

Op de campagnewebsite www.geenscanzonderplan.be getuigen een arts, een kinesist en een patiënt over lage rugpijn, het belang van bewegen en het omgaan met medische beeldvorming.

Meer info op zuinigmetstraling.be.