Het IRE vraagt om een wijziging van zijn vergunningsvoorwaarden

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) is een inrichting van klasse I, gelegen op het bedrijventerrein van Fleurus-Farciennes. Het IRE is een openbare instelling, die voornamelijk actief is in de productie van medische radio-isotopen (voornamelijk molybdeen-99 en jodium-131) voor diagnostische en therapeutische doeleinden.

Op 3 januari 2018 diende het IRE een aanvraag in om een artikel uit de voorwaarden van zijn exploitatievergunning te wijzigen. Het gaat om de hoeveelheid uranium-235 die tijdelijk wordt opgeslagen op de site.

Context van het verzoek

Bij het huidige productieproces van het IRE ontstaan verschillende soorten radioactief afval en productieresidu’s. Om een opwerkingsoplossing voor die residu’s te kunnen implementeren, heeft het IRE extra tijd nodig om te voorkomen dat de administratieve limiet voor de maximale tijdelijke opslagcapaciteit wordt bereikt vóór de evacuatie naar de opwerkingslocatie.

Het FANC heeft de vraag tot wijziging van de uitbatingsvoorwaarden van het IRE geanalyseerd en als volledig bevonden. De veiligheidsautoriteit heeft dan ook een positief oordeel gegeven over de haalbaarheid en de maturiteit van het verzoek van het IRE. Er zijn bovendien voldoende garanties dat de veiligheid gewaarborgd zal blijven tijdens de uitbating.

De Wetenschappelijke Raad heeft op 14 september 2018 een voorafgaand voorlopig gunstig advies uitgebracht. Vervolgens is het verzoek verstuurd naar de gemeenten die zich in een straal van 5 km rondom de site bevinden (Aiseau-Presles, Charleroi, Châtelet, Farciennes, Fleurus, Les Bons Villers, Sambreville en Sombreffe). Eventuele opmerkingen en bezwaren kunnen tijdens een openbaar onderzoek worden gemaakt. Aan het einde daarvan zullen de colleges van burgemeester en schepenen een advies kunnen uitbrengen. Eens de adviezen van de gemeenten binnen zijn, zal de provincie Henegouwen op haar beurt worden geraadpleegd.