Het FANC publiceert zijn jaarverslag 2017

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) stelt zijn jaarverslag voor over de werkzaamheden van 2017. Dit verslag licht het werk toe dat het Agentschap in 2017 verrichtte en preciseert zijn activiteiten en andere verwezenlijkingen. Artikel 26 van de FANC-wet van 15 april 1994 bepaalt immers dat het FANC “een jaarlijks activiteitenverslag opstelt dat voorgelegd wordt aan de toezichthoudende overheden en bestemd is voor de Wetgevende Kamers.”

Het jaar 2017 werd gekenmerkt door o.a. de twee missies van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA): in december rondde het ‘peer review’-team van het IAEA de IRRS-opvolgmissie (Integrated Regulatory Review Service) af, waarmee werd bevestigd dat het Belgisch regelgevend kader voor nucleaire veiligheid en stralingsbescherming er sterk op vooruit is gegaan sinds 2013. In februari vond voor de reactoren Doel 1 en 2 de SALTO-missie (Safety Aspects of Long Term Operation) plaats. Het FANC had deze missie aangevraagd bij het IAEA in het kader van de langetermijnuitbating van Doel 1 en 2 tot 2025. Het IAEA oordeelde dat uitbater ENGIE Electrabel het LTO-programma goed beheert, in overeenstemming met de internationale standaarden op dat vlak.

Een andere belangrijke verwezenlijking in 2017 was de publicatie van het koninklijk besluit betreffende het vervoer van gevaarlijke stoffen van klasse 7 in het Belgisch Staatsblad. Hiermee wordt dit belangrijk project van de dienst Invoer & Vervoer afgerond. Deze regelgeving kwam tot stand in nauw overleg met alle stakeholders, die reeds van bij het begin werden betrokken.  

Op vlak van nucleaire beveiliging, sprak het FANC zich in 2017 formeel uit over de erkenning van het fysieke beveiligingssysteem van nucleaire installaties en transportbedrijven. Zo waakt het Agentschap erover of de exploitanten van deze installaties en bedrijven hun wettelijke verplichtingen nakomen op het vlak van nucleaire beveiliging.

Ook in het kader van afvalbeheer, werden er vorig jaar stappen voorwaarts gezet. Wat de oppervlakteberging van categorie A-afval in Dessel betreft, beantwoordde NIRAS alle vragen die het FANC had omtrent het omvangrijke veiligheidsdossier. Dit resulteert in een verhoogde veiligheid van de toekomstige installatie. Daarnaast begon in 2017 de Task Force met betrekking tot de regelgeving van afvalbeheer zijn werkzaamheden, zodat de rollen en verantwoordelijkheden van het FANC en NIRAS in het kader van de regelgeving rond afvalbeheer duidelijker zijn op te splitsen.

Nog in 2017 werd in het kader van de chemische en radiologische verontreiniging van de oevers langs de Grote Nete een beschrijvend bodemonderzoek opgestart, op initiatief van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Het FANC levert ondersteuning voor het radiologische luik en zal na afloop zijn advies geven over de radiologische impact.

Het afgelopen jaar werkte het FANC ook verschillende informatiecampagnes uit. In oktober was er de jaarlijkse Radonactie, maar ook de campagne “Zwanger? Vermijd straling!” werd nieuw leven in geblazen. Het FANC werkte ook mee aan de voorbereiding van de informatiecampagne rond het nieuw nucleair noodplan, geleid door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. 

In 2017 werd ook nationaal en internationaal overleg voorzien:  het FANC organiseerde verschillende rondetafels, workshops en symposia om informatie en ervaringen uit te wisselen met onze collega’s uit de buurlanden. Daarnaast was het FANC ook actief op diverse internationale fora, denk bijvoorbeeld maar aan HERCA en WENRA. 

Bij al deze dossiers voerde het FANC zijn rol als veiligheidsautoriteit met de nodige bekwaamheid en onafhankelijkheid uit, met het oog op zijn missie om de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.

>> Raadpleeg het jaarverslag 2017