Het FANC publiceert zijn jaarverslag 2016

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) stelt zijn jaarverslag voor over de werkzaamheden van 2016. Dit verslag licht het werk toe dat het Agentschap in 2016 verrichtte en preciseert zijn activiteiten en andere verwezenlijkingen.

Artikel 26 van de FANC-wet van 15 april 1994 bepaalt immers dat het FANC “een jaarlijks activiteitenverslag opstelt dat voorgelegd wordt aan de toezichthoudende overheden en bestemd is voor de Wetgevende Kamers.”

2016 wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanslagen die België troffen in maart, en meer in het algemeen door het klimaat van de constante dreiging. Het FANC zag er daarom nauwlettend op toe dat de beveiligingsmaatregelen werden versterkt in alle installaties en bij alle activiteiten waarbij ioniserende straling wordt gebruikt.

Het FANC volgde in de loop van het jaar ook zeer aandachtig de problematiek rond de veiligheidscultuur in de kerncentrale van Tihange op. Daarvoor werd een nieuw proces-verbaal opgesteld en een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van ENGIE Electrabel.

Het Agentschap moest eveneens streng optreden bij andere nucleaire exploitanten. Zo heeft het de stopzetting bevolen van de activiteiten bij NTP Europe in Fleurus, aangezien het bedrijf verschillende veiligheidsvoorschriften niet naleefde.

Op regelgevend vlak, boekte het FANC aanzienlijke vooruitgang in verschillende dossiers: het verminderen van de stralingsbelasting van de bevolking, de definitieve opslag van radioactief afval en het transport van radioactieve stoffen.

Bij al deze dossiers voerde het FANC zijn rol als veiligheidsautoriteit met de nodige bekwaamheid en onafhankelijkheid uit, met het oog op zijn missie om de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.


>> Raadpleeg het jaarverslag 2016