Het FANC overlegt en werkt samen met de Nederlandse veiligheidsautoriteit

Op woensdag 13 en donderdag 14 juni organiseerde het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle  een overleg met het ANVS (de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) in de kantoren van het FANC, in Brussel.

Dit overleg tussen beide nucleaire regulatoren kaartte voornamelijk onderwerpen als communicatie & informatie-uitwisselingen, grensoverschrijdende informatieverstrekking bij vergunningen, veiligheidssituaties van kerncentrales en andere nucleaire installaties in zowel België als Nederland en de algemene afspraken tussen het FANC en de ANVS aan.  Ook een terugblik op op Nationale Nucleaire Oefening Shining Spring (16/18 april 2018) werd besproken, net als de resp. IRRS missies.

Met dit overleg werden zo ook de afspraken die vorig jaar zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst verder uitgewerkt.

Globaal gezien is het opzet van dergelijke overlegmomenten een stand van zaken te geven van de vele samenwerkingsacties die reeds bestaan en die nog  worden opgezet met het oog op de continue verbetering van de nucleaire veiligheid en de stralingsbescherming. Het inzoomen op de communicatie & informatie-uitwisselingen resulteerde in een concreet voorstel om deze aspecten tav. Nederland te stroomlijnen en te verbeteren. Ook andere buurlanden als Duitsland, Luxemburg en Frankrijk worden in die verder uitgewerkte communicatievoorstellen mee opgenomen.

Zowel het ANVS als het FANC drukten hun tevredenheid uit na afloop van dit tweedaags overleg, dat in een coöperatieve en constructieve sfeer verliep.