FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 4

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft gisterenavond groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 4. Die reactor ligt sinds 6 augustus 2018 stil. ENGIE Electrabel had vastgesteld dat er in het bunkergebouw van Doel 4 sprake was van betondegradatie. Dat probleem is nu verholpen en dus kan de reactor opnieuw op een veilige manier worden uitgebaat. Het FANC heeft dan ook geen bezwaar meer tegen een heropstart. 

De  bunkergebouwen  huisvesten noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren. Om de werking van de noodsystemen te allen tijde te kunnen garanderen, moet het gebouw waarin ze zich bevinden bestand zijn tegen externe gebeurtenissen.

Door de betondegradatie in de bunker van Doel 4 kon de weerstand van het bunkergebouw tegen externe gebeurtenissen in het gedrang komen. Voor het FANC moest de weerstand van het gebouw dus worden aangetoond vooraleer de reactor opnieuw mocht opstarten.

Om die weerstand opnieuw te kunnen garanderen, moesten er betonherstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het FANC en zijn technisch filiaal Bel V hebben die werkzaamheden zelf minutieus opgevolgd, zowel via evaluatie en beoordeling van diverse documenten, kwaliteitsplannen en testresultaten, als via inspecties op de site zelf. Daarbij deden zij ook een beroep op externe experts, gespecialiseerd in burgerlijke bouwkunde. ENGIE Electrabel voerde bovendien de nodige stabiliteitsberekeningen uit en Bel V voerde diezelfde berekeningen onafhankelijk uit. Bel V kwam tot dezelfde conclusie als ENGIE Electrabel en keurde de uitgevoerde betonherstellingen goed.

Op basis van die conclusie gaf het FANC gisterenavond groen licht aan ENGIE Electrabel voor de heropstart van Doel 4. De reactor zal de komende dagen terug worden opgestart, volgens de planning van ENGIE Electrabel.