Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke discussie over het verouderingsbeheer in Europese kerncentrales

Op donderdag 3 mei 2018 vindt in Brussel de eerste publieke meeting plaats over de Topical Peer Review dat het verouderingsbeheer in Europese kerncentrales en onderzoeksreactoren bestudeert. Iedereen kan deze meeting bijwonen of live volgen via de web stream. De Topical Peer Review is, na de stress tests, één van de belangrijkste oefeningen op vlak van nucleaire veiligheid in het post-Fukushima tijdperk in Europa.

In 2014 nam de Raad van de Europese Unie de richtlijn 2014/87/EURATOM aan, waarbij een Europees systeem van Topical Peer Review werd ingevoerd voor de continue verbetering van de nucleaire veiligheid van reactoren. Dit wordt om de zes jaar herhaald. Het onderwerp dat Europa koos  voor de eerste Topical Peer Review is het verouderingsbeheer in kerncentrales en onderzoeksreactoren. Deze oefening, die zo de zeven Belgische vermogensreactoren en de BR2-onderzoeksreactor omvat, werd begin 2017 gelanceerd en eindigt in 2022.

Het doel van de eerste publieke meeting is om de procedure van deze Topical Peer Review voor te stellen aan het grote publiek, alsook de vooruitgang die reeds werd geboekt met hen te bespreken. De discussies die tijdens deze publieke meeting worden gevoerd, dienen als input voor de Peer Review Workshop in Luxemburg, van 14 tot 18 mei 2018.

In totaal nemen er negentien landen deel aan deze peer review. De rapporten die de deelnemende landen hebben voorbereid, werden op de ENSREG-website gepubliceerd. Ook het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) publiceerde eind vorig jaar, in overeenstemming met de specificaties van Europa, het Belgische nationale evaluatierapport  inzake verouderingsbeheer van de kerncentrales van Doel en Tihange en de onderzoeksreactor BR2 van het SCK-CEN in Mol.

Alle rapporten waren beschikbaar voor publieke consultatie en de stakeholders konden deze inkijken en er vragen over stellen.

In september-oktober 2018 wordt er een tweede publieke meeting georganiseerd om de resultaten van de Topical Peer Review te bespreken.

De publieke meeting vindt plaats in het Albert Borschette Congress Centre (CCAB) in Brussel op 3 mei 2018 van 9.00 – 13.00 uur en is toegankelijk voor iedereen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, kan het event ook live gevolgd worden via web stream. De agenda van de meeting wordt zo snel mogelijk meegedeeld.