Overslaan en naar de inhoud gaan

Opslag

Opslag

Opslagfaciliteiten zijn ontworpen om colli met afval in een geschikte nucleaire installatie op te nemen, met de mogelijkheid ze terug uit deze installatie weg te halen. Er zijn enkele redenen voor het opslaan van radioactief afval gedurende verschillende tijdsperioden.

Bijvoorbeeld :

  • Om verval van kortstondige radionucliden te laten gebeuren tot een niveau waarop het radioactief afval vrijgesteld is van regulerende controle;
  • Om een voldoende hoeveelheid radioactief afval te verzamelen en op te halen vóór de overdracht naar een andere faciliteit voor verwerking/conditionering of berging;
  • Om de warmteproductie van hoogactief afval te verminderen.

Opslag in België

In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess. Belgoprocess beschikt over acht geschikte bunkergebouwen voor laagactief geconditioneerd afval, middelactief geconditioneerd afval, hoogactief verglaasd afval en afval dat alfadeeltjes uitstraalt. Volgens officiële gegevens liggen momenteel bij Belgoprocess de volgende hoeveelheden radioactief afval tussentijds opgeslagen:

  • 432 m³ hoogactief geconditioneerd afval;
  • 3.885 m³ middelactief geconditioneerd afval;
  • 18.601 m³ laagactief geconditioneerd afval.

Hoogactief afval is het kleinste in volume (1,4% van alle afvalstoffen), maar vertegenwoordigt 98% van de radioactiviteit in alle opgeslagen afvalstoffen. Hoogactief afval bestaat voornamelijk uit verglaasd afval dat naar België wordt vervoerd na de opwerking in Frankrijk van gebruikte brandstofelementen van de Belgische kerncentrales.

De meeste gebruikte brandstofelementen worden tijdelijk opgeslagen op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange. In Doel is de opslag van het droge type. De gebruikte brandstofelementen worden in ‘dual purpose’ vaten (transport en opslag) geplaatst die in een speciaal gebouw op de Doel-site opgeslagen worden. De opslag in Tihange is van het natte type. De brandstofelementen worden opgeslagen in speciaal daarvoor voorziene baden die zich op de site van Tihange bevinden.

Meer weten:

 

Laatst aangepast op: 
05/08/2022