Belgoprocess : uitbreiding van de ontmantelingsvergunning voor ‘site 1'

De ontmantelingsvergunning voor site 1 van Belgoprocess in Dessel werd bij koninklijk besluit van 26 januari 2018 gewijzigd en uitgebreid. Belgoprocess, het bedrijf dat instaat voor het beheer van radioactief afval, had de aanvraag voor deze uitbreiding van de vergunning ingediend in de zomer van 2016.

In 2007 verkreeg Belgoprocess een vergunning om bepaalde gebouwen en installaties op site 1 te ontmantelen. Site 1 is vergund als inrichting van klasse I. In de zomer van 2016 diende Belgoprocess een aanvraag in voor een uitbreiding van deze ontmantelingsvergunning. De uitbreiding betreft de installaties in de gebouwen 123Y en 123F, twee gebouwen die respectievelijk werden gebruikt als loods en voor de behandeling van laag- en middelactief vast afval.

Belgoprocess diende de aanvraag voor de uitbreiding van de ontmantelingsvergunning in conform, artikel 6 (vergunningsstelsel van de inrichtingen van klasse I), artikel 12 (uitbreiding en wijziging van de inrichting) en artikel 17 (stopzetting van de activiteit en ontmanteling) van het ARBIS.

Het FANC verklaarde de aanvraag volledig en stelde vast dat de beoogde activiteiten geen risico's met zich meebrengen voor omwonenden, werknemers en het leefmilieu. Ook de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen gaf een gunstig advies. Daarnaast werden ook de gemeentes die binnen een straal van vijf kilometer rond de site liggen, nl. Dessel, Mol, Geel, Retie en Kasterlee en de provincie Antwerpen om advies gevraagd.

De aanvraag werd bijgevolg goedgekeurd en de ontmantelingsvergunning voor site 1 van Belgoprocess werd aldus gewijzigd en uitgebreid bij koninklijk besluit van 26 januari 2018. Deze beslissing werd per uittreksel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 maart 2018.